0622 96 16 82    -     info@lumberjackoutdoor.nl

Brabantse Broeder

Een "Brabantse Broeder" is een delicatesse die geheel volgens traditoneel recept wordt gebakken. Ook in de Dutch Oven!

-450 gr rozijnen

-1 zakje vanille suiker

-365 ml melk

-14 gr gedroogde gist

-660 gr bloem

-12 gr zout

-70 gr boter

-2 eieren

-70 gram suiker

Voor de vulling:

-300 gr suiker

-1 theelepel speculaaskruiden

-1 eiwit

 

Wel de rozijnen in heet water en laat ze uitlekken.

 Verhit de melk in kookpan en los hier de gist in op.

 Maak een kuiltje in de gezeefde bloem en strooi het zout op de rand.

 Kneed de boter, 1 ei, suiker, en vanillesuiker in het kuiltje met een beetje melk.

Pak er steeds een beetje bloem bij en voeg zo beetje bij beetje alle melk toe.

 Kneed dit in 10 minuten tot een soepel deeg.

 Laat deze deegbal 1 uur rijzen in een (met plastic) afgedichte schaal.

Start met verwarmen van de briketten.

 Haal het deeg uit de kom en maak er 2 ballen van.

 Rol de bollen uit tot 2 plakken van 2 cm diktje.

 Leg 1 plak op bakpapier, verdeel hier het suikermengsel over en houd 2 cm van de rand vrij.

 Leg de tweede plak er boven op en laat dit 45 minuten na rijzen in de Dutch Oven met een paar briketten er boven op.

Na de 2e rijs, kluts  je het andere ei en bestrijk de bovenkant  van de Broeder ermee.

 Leg dan de deksel vol met briketten en zet de Dutch Oven op een paar briketten.

En bak deze zo af, kijk af en toe naar de kleuring.

 De broeder is klaar als hij hol klinkt en mooi bruin van kleur is.

Smakelijk!